11.04.2022

Ukraynada Eğitim Gören Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Öğrenciler ile Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Yatay Geçiş ve Özel Öğrenci Başvurusu

Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Ukrayna'daki yükseköğretim kurumlarında eğitim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler ile yabancı uyruklu öğrencilerin ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş ve özel öğrenci olarak eğitimlerine devamlarına ilişkin olarak Yükseköğretim Genel Kurulunun 28.03.2022 tarihli toplantısında değerlendirilme yapılmış ve söz konusu öğrencilerin ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapma ve özel öğrenci olarak eğitimlerine devam etme hakkı verilmiştir.

Konuyla ilgili YÖK açıklama sayfası için tıklayınız.

Ukrayna’daki Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan yükseköğretim kurumu listesi için tıklayınız.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından ilan edilen şartlar ile ilgili soru-cevaplar için tıklayınız.

2021-2022 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI BAŞVURU YATAY GEÇİŞ TAKVİMİ için tıklayınız.

* İlan edilen tarihlerde başvuru yapmayan veya kayıt haklarını kullanmayanlar haklarından vazgeçmiş sayılır.

* Yatay geçiş şartlarını sağlamayan öğrencilerin 11-15 Nisan 2022 Cuma günü mesai bitimine kadar özel öğrenci başvurusu yapması gerekmektedir.

* Yatay geçiş şartlarını sağlayıp başvuru yapan ancak yararlanamayan öğrencilerin 26-29 Nisan 2022 Cuma günü mesai bitimine kadar özel öğrencilik için gerekli belgelerle beraber başvuru yapması gerekmektedir.

* Eksik belge ile yapılan başvurular kabul edilmez.

PROGRAMLARIN YATAY GEÇİŞ KONTENJANLARI için tıklayınız.

NOT 1: Özel öğrenci kontenjanları; tabloda belirlenen yatay geçiş kontenjanları kadardır.

NOT 2: Öğrenci başvurularında öncelik yatay geçiş olacaktır. Başvuran adayların şartları yatay geçiş için uygun değil ise özel öğrenci kontenjanları kullanılabilir.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER:

Türk Uyruklu Öğrenciler İçin;

• Başvuru formu için tıklayınız
  • T.C. Kimlik kartı önlü-arkalı fotokopisi
  • Ukrayna Pasaport giriş-çıkış sayfaları fotokopisi ve e-devlet çıktısı
  • Yeni tarihli Öğrenci Belgesi (Kayıtlı olunan Üniversite tarafından hazırlanmış imzalı mühürlü belge. Belgede öğrencinin sınıfı, programın öğretim dili, kabul türü(ÖSYM Yerleştirme, yatay geçiş vb.) ve halen kayıtlı olunduğunun belirtilmesi gerekir.)
  • Üniversite not durum belgesi (Transkript - kayıtlı olunan Üniversite tarafından hazırlanmış imzalı mühürlü belge)
  • Lise diploması aslı/onaylı fotokopisi
  • Lise denklik belgesi (Yurtdışında tamamlayanlar için)
  • Üniversite kimlik fotokopisi
  • ÖSYS/YKS (Yerleştirme puanları ve başarı sıralamaları dahil) sonuç belgesi (Öğrencinin kayıtlı olduğu üniversiteye yerleştiği yıla ait, ÖSYM web sitesinden alınacak tüm YGS/LYS yerleştirme puan bilgileri)
  • Yükseköğretim Kurulunca esas alınan sıralama kuruluşlarının belirlediği kayıtlı olduğu Üniversitenin dünya sıralaması
  • Onaylı ders içerikleri
  • İngilizce muafiyet şartını sağladığını gösterir belge (zorunlu hazırlık sınıfı olan bölümler için)
  • 12 adet fotoğraf
  • Adli sicil belgesi
  • Disiplin sicil belgesi

Yabancı Uyruklu Öğrenciler İçin;

• Başvuru formu için tıklayınız
  • Pasaport sureti
  • Pasaport tercümesi (noter onaylı)
  • Ukrayna Pasaport giriş-çıkış sayfaları fotokopisi ve e-devlet çıktısı
  • Yeni tarihli Öğrenci Belgesi (Kayıtlı olunan Üniversite tarafından hazırlanmış imzalı mühürlü belge. Belgede öğrencinin sınıfı, programın öğretim dili, kabul türü ve halen kayıtlı olunduğunun belirtilmesi gerekir.)
  • Lise diploması aslı/onaylı fotokopisi
  • Üniversite kimlik fotokopisi
  • Uluslararası Sınav Sonuç Belgesi (SAT, ABITUR, MATURA, BAKALORYA, ACT vb.)
  • Onaylı ders içerikleri
  • Türkçe Yeterlilik Belgesi (Türkçe ve %30 İngilizce programlara kayıt olan öğrenciler için)
  • Lise denklik belgesi
  • 12 adet fotoğraf
  • Disiplin sicil belgesi

Not:
* Başvuru yaptığınızda bilgilerin doğruluğunu kabul etmiş olursunuz.
* Kayıt sırasında belgelerin orijinalini ibraz etmeniz zorunludur.

BAŞVURU YERLERİ

Başvurular, bütün belgeler tamamlanmış olarak 11-15 Nisan 2022 tarihleri arasında Türk Hava Kurumu Üniversitesi Öğrenci İşleri Müdürlüğü'ne şahsen yapılacaktır.

TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ

Etimesgut Merkez Yerleşke / ANKARA - Öğrenci İşleri Müdürlüğü

Bahçe Kapı Mahallesi Okul Sokak No: 11 Etimesgut/ANKARA

Selçuk Yerleşke / İZMİR - Öğrenci İşleri Ofisi (İzmir Havacılık Meslek Yüksek Okulu)