Genel Duyurular
24.01.2022

Azami Süresi Dolan Öğrencilerin Sınav Başvuruları Hakkında

 

Değerli Öğrencilerimiz,

Azami öğrenim süreleri için; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun, 44 üncü maddesinin (c) bendinin birinci paragrafında; “Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır.” ve üçüncü paragrafında, “Ancak bu süreler sonunda kayıtlı olduğu öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda başarısız ders sayısını beş derse indirenlere bu beş ders için üç yarıyıl, ek sınavları almadan beş derse kadar başarısız olan öğrencilere dört yarıyıl (sınıf geçme esasına göre öğretim yapılan kurumlarda iki öğretim yılı); bir dersten başarısız olanlara ise öğrencilik hakkından yararlanmaksızın sınırsız, başarısız oldukları dersin sınavlarına girme hakkı tanınır.” denilmektedir.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 01.10.2021 tarih ve 73154 sayılı yazısında ise;

“2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesinin (c) bendinde ‘........Ancak bu süreler sonunda kayıtlı olduğu öğretim kurumundan mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine, başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir....." hükmünün bulunduğu,

a) Bu hüküm kapsamında son sınıf öğrencilerinin hiç almadığı veya devam koşulunu sağlamadığı derslerin başarısız ders olarak sayılıp sayılmayacağı ile bu derslerden iki ek sınav hakkından yararlandırılıp yararlandırılmayacağı,

b) Öğrencilerin mezuniyet için tamamlamaları gereken müfredat derslerinden hiç almadıkları zorunlu veya seçmeli 5 ve altında dersi olanların kayıtlarının silinip silinmeyeceği,

c) Kazanılması gereken AKTS/kredisini sağlamayanların kayıtlarının silinip silinmeyeceği,

d) Bu durumdaki öğrencilere ek süre verilip verilmeyeceği

…azami süresini dolduranlardan, başvurmaları halinde 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren ilişiği kesilenler dahil ilişiği kesilecek ön lisans ve lisans öğrencilerinin, uygulamalı derslerin nitelikleri gözetilerek, 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) bendi kapsamındaki ek sınav haklarından yararlanabilmelerine karar verilmiştir” denilmektedir.

Yükseköğretim Kurlunun yukarıda belirtilen hususlarına göre; Üniversitemiz son sınıfta öğrenim gören, önlisans bölümlerinde dört yılını tamamlayan ve lisans bölümlerinde hazırlık sınıfı hariç, lisans eğitimine başladıkları dönem itibari ile yedi yılını tamamlayan öğrenciler Azami Öğrenim Sürelerini tamamlamış durumdadırlar (Kayıt dondurulan dönem/dönemler öğrenim süresine dâhil değildir). 

Bu süreler sonunda mezun olabilmek için son sınıf öğrencilerine;

1) Başarısız ders sayısı (2021-2022 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılına mahsus, hiç alınmayan dersler dâhil) beşten fazla ise bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilebilmektedir. Ek sınavlar sonrasında başarısız ders sayısını beş derse indirenlere bu beş ders için üç yarıyıl öğrenimine devam hakkı verilmektedir. (Azami öğrenim süresini dolduran öğrenciler sınav hakkı dışındaki öğrencilik haklarından yararlanamazlar).

2) Azami süre sonunda, sınav hakkını kullanmadan beş ve beşten az başarısız dersi olan öğrencilerin dört yarıyıl öğrenimlerine devam etme hakkı bulunmaktadır (Azami öğrenim süresini dolduran öğrenciler sınav hakkı dışındaki öğrencilik haklarından yararlanamazlar).

Not: Azami süre sonunda sınav hakkı kullanacak öğrencilerin uygulamalı derslerinde; yukarıda belirtilen Yükseköğretim Kurulu yazısı gereği, uygulama nitelikleri gözetilecektir.

 

Sınava girecek öğrenciler;

1) Dersler Danışman Hoca ile görüşülerek belirlenmesi gerekmektedir,

2) Başvurular bağlı bulunan fakülte adına yazılmış dilekçe ve ücretin yatırıldığı dekont ile birlikte Genel Evrak Birimine teslim edilmesi veya mail olarak genel-evrak@thk.edu.tr adresine gönderilmesi gerekmektedir. (Mail olarak gönderilecek dilekçe ve dekontlar imzalı ve PDF formatında olmalıdır.)

Boş dilekçe örneği için tıklayınız.

 

Sınavlar için Son Başvuru Tarihleri:

I. Ek Sınav Hakkı: 31.01.2022

II. Ek Sınav Hakkı: 18.02.2022

 

Ders Başına Yatırılacak Sınav Ücreti;

Türk uyruklu öğrencilerden:       835 TL

Yabancı uyruklu öğrencilerden: 160 USD

 

Ücretin Yatırılacağı Banka Hesap Bilgileri

Türk Öğrenciler İçin       :      TR32 0013 4000 0050 6766 5000 07 ( DENİZBANK IBAN, TL HESABI)

Yabancı Öğrenciler İçin :       TR16 0013 4000 0050 6766 5000 04  ( DENİZBANK IBAN, USD HESABI)

Banka dekontlarında, açıklama kısmına T.C Kimlik Numarası, Ad ve Soyadınızın bulunmasına dikkat ediniz.